nummer van 27/01/2011 door

‘Sistinas’ van Danzig

Danzig – Sistinas

Mocht je dit nummer (of Danzig überhaupt) nog niet kennen: ZET DAN NU HET GELUID VAN JE COMPUTER UIT. We gaan een spelletje doen.

    1. Bekijk deze clip zonder geluid en probeer je een voorstelling te maken van hoe dit nummer klinkt
    2. Luister nu het nummer met je ogen dicht en, wanneer je van de schrik bent bekomen, probeer je hier je ideale clip bij voor te stellen

En dan nu de antwoorden op de vragen die je jezelf zojuist gesteld hebt. Ja, Glenn Danzig is een metalhead. Hij is ook een bodybuilder en nogal een patser. Ja, hij is ook een briljant songwriter met een dijk van een stem. Hij weet evenwel raad met tyfusharde metalnummers als met traditionele blues of wanhopige ballads als deze. “Sistinas” heeft alles was een goed nummer moet hebben: het heeft een unieke sound, blijft meteen hangen en gaat bovenal door merg en been. Het is een hartekreet die je blijft achtervolgen, tot minuten nadat de laatste toon is uitgeklonken. De manier waarop Danzig je bij je lurven pakt op dit nummer heeft veel weg van een andere briljante balladeer, Roy Orbison.

Rick Rubin, Roy Orbison & Glenn DanzigRoy Orbison

De gelijkenis is niet zo vreemd; Glenn Danzig is groot Orbison-fan. Sterker nog: hij heeft zelfs ooit een nummer voor Roy Orbison geschreven, vlak voor diens overlijden. Het nummer heet, hoe toepasselijk, “Life fades away” en het is Roy op het lijf geschreven:

Life Fades Away – Roy Orbison

Johnny Cash

Dat is niet de enige grootheid waarvoor deze evile kerel een nummer heeft geschreven. Voor Johnny Cash schreef hij het duistere “Thirteen”, wederom een meer dan geslaagde samenwerking. In deze video wijdt Johnny een paar woorden aan zijn ontmoeting met Glenn Danzig:

https://youtube.com/devicesupport

Een aantal jaren later kon Danzig het niet laten het nummer zelf ook op te nemen, wat resulteerde in een nóg duisterdere, ongemakkelijkere versie. Het is moeilijk kiezen tussen beide uitvoeringen, allebei hebben ze een eigen sfeer die heel erg goed werkt.

https://youtube.com/devicesupport

Metal, blues, ballads, country, Glenn kan het allemaal. De vreselijke clip van “Sistinas” is hem bij dezen direct vergeven; we krijgen er een schat aan goede muziek voor terug. Wat een held!

Tags: , , , ,

-->