nummer van 15/01/2011 door

‘Sweet Home Alabama’ van Lynyrd Skynyrd

That dead band’s song

Sweet Home Alabama

Als ik opsta met dit nummer in mijn hoofd weet ik dat het een mooie dag wordt. De gitaarriff en het refrein zijn onmogelijk uit je hoofd te krijgen, al zou je nog zo graag willen. ‘Sweet Home Alabama’ heeft alles: het groovet, het swingt, het rockt en het rollt. En het is bere-aanstekelijk. Maar er zit veel meer achter dit nummer. Een lang verhaal, dat zich prima laat vertellen in liedjes en teksten.

Het was onvermijdelijk dat ‘Sweet Home Alabama’ de gemoederen nog lang bezig zou houden, gezien de tekst van het tweede couplet:

Well I heard mister Young sing about her
Well, I heard ole Neil put her down
Well, I hope Neil Young will remember
A Southern man don’t need him around anyhow

De band verwijst hier naar twee nummers van Neil Young: ‘Alabama’ en ‘Southern Man’. Het zuiden van Amerika, en met name de staat Alabama, had in de jaren 70 nog steeds veel last van racisme en haat. Neil Young deed er zijn zegje over in deze nummers:

Neil Young – Southern Man

Southern man
better keep your head
Don’t forget
what your good book said
Southern change
gonna come at last
Now your crosses
are burning fast

‘Southern Man’ en ‘Alabama’ waren goede nummers met terechte teksten, maar Lynyrd Skynyrd leerde bij hun bezoek aan de staat dat Alabama ook veel moois te bieden heeft. Daarom kwamen ze met hun eigen antwoord, dat helaas door velen verkeerd werd geïnterpreteerd. De band werd als een stel rednecks bestempeld en soms zelfs beticht van racisme, iets waar de band fel tegen was.

Maar ook de fans van Lynyrd Skynyrd namen het nummer te serieus, en schreven doodsbedreigingen aan het adres van Neil Young. Voor al deze informatie hoef je trouwens niet te googelen, maar heb je aan één album genoeg: Southern Rock Opera van de Drive-By Truckers. Dit is een dubbelalbum dat het hele Skynyrd-verhaal vertelt, en ook voldoende aandacht besteedt aan het gedoe rondom Neil Young. Het nummer ‘Ronnie and Neil’ leert ons bijvoorbeeld het volgende:

Drive-By Truckers – Ronnie & Neil by Jaytowerr

Now Ronnie and Neil became good friends
Their feud was just in song
Skynyrd was a bunch of Neil Young fans
And Neil he loved that song

De Ronnie in dit verhaal is Ronnie van Zant, de zanger van Lynyrd Skynyrd die veel te vroeg om het leven kwam (hierover later in dit stuk meer). Deze tekst laat iets grappigs zien: het lijkt wel of de hele wereld zich druk maakte over ‘Sweet Home Alabama’ behalve Neil Young en Lynyrd Skynyrd zelf. Ik kan hier overigens nog pagina’s lang uitweiden over de Drive-By Truckers en hun geweldige talent om compleet kloppende verhalen om te zetten in muziek, maar dat bewaar ik voor een andere keer. In de tussentijd zou ik iedereen die nieuwsgierig is geworden op het hart willen drukken om Southern Rock Opera te checken. Je krijgt er geen spijt van.

Warren Zevon
Niet alleen de Drive-By Truckers, maar ook Warren Zevon vond ‘Sweet Home Alabama’ interessant genoeg om als hoofdonderwerp voor een songtekst te gebruiken. Warren Zevon was een songwriter uit Chicago die goed bevriend was met Jackson Browne, The Eagles en andere artiesten uit Los Angeles. Zevons muziek is vergelijkbaar met de traditionele Amerikaanse rock van zijn kameraden, maar onderscheidde zich tekstueel door een enorme scherpzinnigheid en gevoel voor humor en satire. Een aantal jaren nadat de helft van de bandleden van Lynyrd Skynyrd overleed bij een vliegtuigongeluk, kwam Zevon met het heerlijke nummer ‘Play It All Night Long’:

Play It All Night Long , Warren Zevon , 1980 Vinyl

Grandpa pissed his pants again
He don’t give a damn
Brother Billy has both guns drawn
He ain’t been right since Vietnam

“Sweet home Alabama”
Play that dead band’s song
Turn those speakers up full blast
Play it all night long

Daddy’s doing Sister Sally
Grandma’s dying of cancer now
The cattle all have brucellosis
We’ll get through somehow

“Sweet home Alabama”
Play that dead band’s song
Turn those speakers up full blast
Play it all night long

I’m going down to the Dew Drop Inn
See if I can drink enough
There ain’t much to country living
Sweat, piss, jizz and blood

“Sweet home Alabama”
Play that dead band’s song
Turn those speakers up full blast
Play it all night long

Wederom een schrijnend beeld van het conservatieve zuiden, waarin niet veel meer te doen is dan comazuipen en proosten op “die dode band Lynyrd Skynyrd”. Was Zevon dan ook zo uitgesproken anti-Skynyrd? Integendeel. Hij zag dit nummer als een eerbetoon. Een vreemd gevoel voor humor had-ie zéker.

Warren Zevon schreef jaren eerder overigens een waanzinnig nummer dat precies hetzelfde akkoordenschema heeft als ‘Sweet Home Alabama’, getiteld ‘Werewolves of London’. Ga er maar even goed voor zitten, want dit nummer is zowel tekstueel als muzikaal eigenlijk te gevat om zo even tussen neus en lippen door te vermelden:

Werewolves Of London

En nu is het tijd om via Warren Zevon de cirkel rond te maken. Ik blijk niet de enige te zijn die de gelijkenis tussen ‘Werewolves’ en ‘Alabama’ hoorde. Kid Rock had twee jaar geleden een gigantische hit met het nummer ‘All Summer Long’, waarin hij de twee nummers door elkaar mixte als beat.

Kid Rock – All Summer Long [OFFICIAL MUSIC VIDEO]

Overigens heeft Kid Rock inhoudelijk niet veel meer aan dit hele verhaal toe te voegen, behalve dat-ie vroeger heel vaak meezong met ‘Sweet Home Alabama’. Dat hebben we dan gemeen.

Tags: , , , , , , ,

-->